Heeft u al aan opvolging gedacht?

19/03/2012

Bedrijfsoverdracht is een lang, complex en moeilijk proces. Advies en begeleiding van externe instanties zijn soms aangewezen. Dat vertellen ondernemers die werden bevraagd door Antwerp Management School.

Project succesvol overdragen

“Zij vinden het zeer belangrijk dat zij in hun opvolgingsproces begeleid worden en informatie en concrete ervaringen kunnen uitwisselen met collega’s en de onderzoekers.”, zegt projectcoördinator Jos Thys.

Het onderzoek maakt deel uit van het project Succesvol Overdragen, dat loopt met steun van het Agentschap Ondernemen.

“Zowel kleine als grote bedrijven, zowel jonge (2de generatie) als oude (5de generatie), zowel lokale als internationale familiebedrijven doen hier hun voordeel mee. Wij merken dat het keuzeproces zowel bij de ouders als de kinderen veel opener en transparanter wordt gevoerd dan vroeger. Kinderen hebben dankzij de studies meer mogelijkheden, ouders kijken veel sterker toe op de professionalisering van het management en de ondersteuning van externen zowel op management- als bestuursniveau.”

Enkele vaststellingen over de voorbereiding van de bedrijfsoverdracht in familiebedrijven.

 ·         Inzake governance komt duidelijk de rol van externen en de actieve werking van de raad van bestuur of advies naar voor. Hieruit putten de families heel wat kennis en knowhow voor de verdere uitbouw en overdracht van het familiebedrijf. De keuze van deze externen wordt steeds meer bewust gemaakt.

·         Inzake strategie wordt steeds meer werk gemaakt van een strategisch plan. Men gaat bewuster vooruitkijken zowel voor de familie als het bedrijf. Het strategisch plan maakt het mogelijk het bedrijf beter te besturen en de juiste keuzes te maken voor de toekomst.

·         Voor de fiscaal-juridische aspecten worden veelal holdings of een stichting administratiekantoor gebruikt. Dit laat toe om de economische eigendom los te koppelen van de beslissingsmacht. Hierdoor kan de familiale controle beter vorm gegeven worden.

·         Inzake financiering kijkt men zowel naar de behoeften van het bedrijf als de familie. Sommige structuren maken het mogelijk de activiteiten te diversifiëren en samen met andere partners verder uit te bouwen.

·         Vooral de emotionele factoren spelen bij families een belangrijke rol. Duidelijke regels en afspraken kunnen al heel wat oplossen maar toch blijven emotionele elementen de discussies en toekomstplannen doorkruisen. Doordat je familie bent, ken je elkaar veel beter. Dit creëert een band met rechten en plichten. Soms worden bepaalde gevoelens of discussiepunten te weinig geëxpliciteerd waardoor ze wegen op de werking en besluitvorming van het bedrijf. Externen in de raad van advies of bestuur kunnen hierin dikwijls een sleutelrol spelen. Bepaalde vragen stellen zich: zijn de opvolgers voldoende geschikt voor de functie?, hoe moet ik ze meedelen dat ze niet in aanmerking komen?, moet ik kiezen tussen de kinderen of kleinkinderen?, ...

meer informatie over het project

Categorie├źn

Kalender

<  
  >
m d w d v z z
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
Download .ics-bestand

Documenten

application/pdf icon
Challengers: hun kenmerken en succesfactoren(PDF)
STUDIE

di, 09/04/2013

"Challengers" zijn de uitdagers die concurrentie op de deelmarkten moeten bevorderen en innovatie moeten stimuleren. Maar hoe herkennen we deze uitdagers en hoe kunnen we ze versterken?

external doc icon
Tweemeting Ondernemerschap en Onderwijs 2012 - NL
STUDIE

ma, 08/04/2013

Het bevorderen van ondernemen in het onderwijs en het dichterbij brengen van onderwijs en bedrijfsleven is één van de speerpunten van het Nederlandse ondernemerschaps- en innovatiebeleid. In 2007 is een nulmeting uitgevoerd, gevolgd door een eenmeting in 2010.

Sitemap

© 2010 Agentschap Ondernemen

Vlaamse Overheid Vlaanderen in Actie
Sluit mediabalk
http://www.youtube.com/v/5a51uq9QgVw